joi, 16 februarie 2012

Iepele lui nea Toader

După ce vedem toate nenorocirile produse de Baba Iarna în toată ţara şi ne rămâne în cap imaginea apocaliptică a unei reporteriţe Protv care ţipă în viscol deasupra geamurilor unei case din Vrancea: „Tanti Georgetaaaa! Ieşi la geam!”, imagine ce probabil a fost difuzată de toate televiziunile străine ne cam sperie ce poate să facă natura.
Armata, jandarmeria, autorităţile implicate şi oamenii de bine de la Gigi Becali până la pasionaţii de off-road au încercat şi încearcă în continuare să se lupte cu Iarna!

Nu vreau să minimalizez efortul nimănui, mai ales că eu nu am putut face nimic pentru cei năpăstuiţi, dar sunt obligat să observ că în alte părţi ale ţării există oameni de la ţară care au căi de a scăpa onorabil din viforniţă.

Bunăoară e vorba de nea Toader care are două iepe, mamă şi fiică, şi are din bătrâni o SANIE… Sanie serioasă cu platformă de cărat marfă. Înhamă iepele în fiecare dimineaţă şi pleacă la Moviliţa, peste câmpuri, cu lista şi banii şi aprovizionează fără dureri de cap tot satul! A împărţit satul în două şi o zi îi aprovizionează pe unii, iar a doua zi pe ceilalţi.
Iepele nu au nevoie de avertizări meteorologice, iar „tehnologia de ultimă oră” din capetele lor le arată drumul cel mai puţin anevoios pentru a ajunge la destinaţie. E un pricipiu mai vechi după care se ghidează şi omul, alegerea căii de minimă rezistenţă…
Nea Toader parcurge peste câmp cam 4 km până la „bazele lui de aprovizionare” la Moviliţa, iar vara are 9 km pe şosea, cu aceleaşi iepe înhămate la căruţă, în schimb.
În acest răstimp un utilaj închiriat săpa în nămeţi inutil de câteva zile, ce deszăpezeşte acum e înapoi în câteva ore…

E limpede că unii ţărani sunt mai gospodari şi dedicaţi soartei lor, precum nea Toader care nu acceptă să n-aibă cai, căruţă şi sanie, şi bine ar fi să aibă mai mulţi cai şi sănii. Indiferent de comentariile savante de la tv cu privire la încălzirea globală, sunt momente în care atelajele se dovedesc mai capabile ca utilajele scumpe. E absolut inutil să mai adaug că orice primărie de sat, fie cât de săracă o fi, să nu poată întreţine câteva atelaje anual… cât dracului să coste să ţii câţiva căluţi?... că săniile nu cer bani…

Mai vreau să spun ceva: de ce nu ne luăm după iepele lu nea Toader? Ele ne-au arătat drumul de minimă rezistenţă care nu se nămeţeşte iarna. De ce nu asfaltăm vara drumul mult mai scurt pe care au circulat ele? Nevoile administrative sunt oricum sub cele economice, iar costurile de deszăpezire se ridică în 2-3 ani la cât face să faci un drum eficient şi mai scurt. Juridic vorbind lucrurile se pot aranja cu proprietarii care nici ei nu au chef să stea înzăpeziţi cu preţul unei bucăţele de pământ. De ce guvernarea lui Năstase a construit A2, care oricum nu e gata, pe o zonă care face o impracticabilă dacă viscoleşte o jumate de oră? Să mai vorbim de cât au costat expropierile pe A2?

Niciun comentariu: